Home Τεχνολογία - Λογισμικό Η Σωστή και Ασφαλής Χρήση Ηλεκτρονικών Δεδομένων των Ασθενών σας
Η τεχνολογία συμβάλλει στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών και αποτελεί το πλεονέκτημα της σύγχρονης ιατρικής.

Η Σωστή και Ασφαλής Χρήση Ηλεκτρονικών Δεδομένων των Ασθενών σας

Η τεχνολογία συμβάλλει στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών και αποτελεί το πλεονέκτημα της σύγχρονης ιατρικής.

Με την εμφάνιση της ρομποτικής και της τηλεϊατρικής, που διαταράσσουν τη βιομηχανία της υγειονομικής περίθαλψης, η φροντίδα των ασθενών έχει επιδείξει σημαντική βελτίωση.

Ωστόσο, ενώ το σημερινό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι πιο συνδεδεμένο και πιο επικοινωνιακό με τους ασθενείς, δυστυχώς παραμένει και πιο γραφειοκρατικό.

Και ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές θέλουν να επικεντρωθούν στη θεραπεία, πέρα από τη συλλογή, την καταγραφή και την ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων των ασθενών, είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.

Φυσικά, οι νόμοι για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ασθενών είναι απαραίτητοι, αλλά δημιουργούν ορισμένες δυσκολίες στους γιατρούς, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να κρατούν τα δεδομένα, από τη μια πλευρά ασφαλή και από την άλλη προσβάσιμα σε όσους τα χρειάζονται.

Για τους γιατρούς που χρειάζονται να στείλουν σημαντικές πληροφορίες σε άλλους, είναι απαραίτητο να κατανοήσουν τον καλύτερο τρόπο για την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών.

Πώς μπορείτε να δώσετε μια μαγνητική τομογραφία σε έναν ειδικό εκτός του ιατρικού συστήματος;

Πώς μπορείτε να μοιραστείτε τα αποτελέσματα των εξετάσεων με έναν ασθενή;

Σε ένα ιατρικό ή νοσοκομειακό σύστημα, τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας διαθέτουν εσωτερικά συστήματα επικοινωνίας ή μπορούν να δώσουν πρόσβαση σε άτομα που τα χρειάζονται.

Είναι δύσκολο όμως να στείλετε πληροφορίες με προστασία σε οποιονδήποτε δεν είναι μέλος του συστήματος ή που μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο σύστημα αλλά σε διαφορετικό ιατρικό δίκτυο.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;

Τα ασφαλή συστήματα παράδοσης εγγράφων μπορούν να σας βοηθήσουν.

Αξιοποιώντας την παρούσα τεχνολογία του διαδικτύου και τις τεχνολογίες κρυπτογράφησης που επιτρέπουν την ασφάλεια δεδομένων με προσβασιμότητα σε επιτραπέζιους υπολογιστές, tablet και smartphone, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να μοιράζονται εύκολα και γρήγορα εμπιστευτικά δεδομένα μεταξύ πολλών ανθρώπων ή εφαρμογών, ενώ πληρούν τις τεχνικές και διοικητικές διασφαλίσεις.

Για να αποφύγετε το χειρότερο, η διασφάλιση ότι η επικοινωνία μεταξύ των ομάδων γίνεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών.

Τα ασφαλή συστήματα παράδοσης εγγράφων μπορούν να σας βοηθήσουν.

Παρακάτω θα δείτε μερικές κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε εργαλεία για να χρησιμοποιήσετε σωστά και με ασφάλεια το ηλεκτρονικό σύστημα του ιατρείου σας.

Θα χρησιμοποιεί η ομάδα μου το ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας;

Θα ήταν τελείως απογοητευτικό να επενδύσετε σε ένα σύστημα που μπορεί να είναι τεχνικά ανώτερο, αλλά κανείς δεν θέλει να το χρησιμοποιήσει.

Μπορείτε να βρείτε έξυπνες και οικονομικές λύσεις που είναι εύκολες στη χρήση χωρίς να θυσιάζετε την ασφάλεια.

Θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μου;

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και στην ομάδα σας για να κατανοήσει το ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας και τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση, η αποστολή και ο έλεγχος των δεδομένων.

Μπορεί το σύστημα να ανταποκριθεί στο είδος των πληροφοριών που έχω να αντιμετωπίσω;

Ένα καλό ξεκίνημα είναι να αναφέρετε όλους τους διαφορετικούς τύπους δεδομένων που αναμένετε να στείλετε.

Αυτό μπορεί να είναι ιατρικές αναφορές, αρχεία ασθενών, αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και τα έντυπα εξουσιοδότησης.

Βεβαιωθείτε ότι το σύστημα μπορεί να χειριστεί κάθε τύπο αρχείου που του φορτώνετε και να θυμάστε, να εξετάζετε πάντα το μέγιστο μέγεθος αρχείου που υποστηρίζεται από αυτό.

Ποιος θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει;

Τα άτομα που ασχολούνται με τα ιατρικά αρχεία, τις πληροφορίες ή τα εργαστήρια, πρέπει να είναι οι πιο συχνοί χρήστες του συστήματος.

Τι πρέπει να προσέξω;

Οι φυσικές καταστροφές, π.χ. μια διακοπή ρεύματος, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το ηλεκτρονικό σύστημα με πολλούς τρόπους.

Η διατήρηση των συστημάτων back-up που εκτελούνται είναι σημαντική, οπότε η υποστήριξη για την αποκατάσταση μετά από κάτι τέτοιο πρέπει να είναι υψηλή στον κατάλογο των απαιτήσεών σας.

Αντώνης Σακάλογλου, Σύμβουλος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, PhD
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ
www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων