Home Το Επάγγελμα Η Εξέλιξη της Ιατρικής Επικοινωνίας
Οι γιατροί διδάσκονται πώς να κάνουν διάλογο με βάση ερωτήσεις που στοχεύουν στον εντοπισμό της νόσου ή της διαταραχής.

Η Εξέλιξη της Ιατρικής Επικοινωνίας

Η επιλογή μιας τεχνικής επικοινωνίας και οι προσδοκίες του καθενός ποικίλλουν ανάλογα με το πολιτιστικό του υπόβαθρο.

Δύο κύρια πολιτιστικά συστήματα τίθενται σε εφαρμογή κατά την ιατρική επικοινωνία: το πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο ο γιατρός έχει λάβει την εκπαίδευσή του ή και το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε ή / και ζει σήμερα.

Οι δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι γιατροί στην ιατρική επικοινωνία διαφέρουν από αυτές που απαιτούνται σε άλλες καταστάσεις, όπως στη συνομιλία με φίλους, στα ψώνια κ.λπ.

Οι γιατροί πρέπει να εξετάσουν και να αναλύσουν μεγάλο αριθμό πληροφοριών, ενώ επιλέγουν και ερμηνεύουν πληροφορίες που παρέχονται από ασθενείς και / ή συναδέλφους μέσω ενεργού ακρόασης και παρατήρησης.

Ο γιατρός πρέπει στη συνέχεια να ενσωματώσει αυτές τις πληροφορίες και να τις συνοψίσει στο μυαλό του, καθώς επίσης και να τις καταγράψει.

Κατανόηση της επικοινωνίας ιατρού – ασθενούς

Το κομμάτι της ιατρικής επικοινωνίας που κάθε γιατρός βρίσκει διαφορετικό σε σχέση με την προηγούμενη εμπειρία του είναι συνήθως η συνάντηση ιατρού – ασθενούς.

Όλοι οι γιατροί έχουν μάθει ορισμένες επαγγελματικές συμπεριφορές που πρέπει να υιοθετήσουν σε σχέση με τη σχέση ιατρού – ασθενούς.

Αυτές οι συμπεριφορές καθορίζονται από πολιτιστικούς και ιστορικούς παράγοντες, ανάλογα με το πού έλαβε την εκπαίδευση του ο γιατρός και τη μέθοδο διδασκαλίας που χρησιμοποιήθηκε.

Ένα σύντομο ιστορικό επικοινωνίας ιατρού – ασθενούς

Επικοινωνία με τον ιατρό πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ιστορικά, οι γιατροί έχουν χρησιμοποιήσει διαφορετικά μοντέλα επικοινωνίας.

Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γιατροί έχαιραν σπουδαίας εκτίμησης και είχαν πατερναλιστική στάση.

Οι ασθενείς τους είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη και πίστευα πως έκαναν ό, τι ήταν καλύτερο για αυτούς.

Παράλληλα, οι γιατροί εξηγούσαν στους ασθενείς τη σοβαρότητα της ασθένειας και πως συνήθως, οι αποτελεσματικές θεραπείες διαθέσιμες στους ασθενείς ήταν περιορισμένες.

Τέλος, οι περισσότεροι γιατροί ήταν γενικοί ιατροί και γνώριζαν καλά τους ασθενείς τους.

Επικοινωνία με τον γιατρό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1950-1975)

Οι γιατροί έχουν επικεντρωθεί ακόμη πιο ανοιχτά στην ασθένεια λόγω της ύπαρξης αποτελεσματικότερων θεραπειών (π.χ. αντιβιοτικά), της έκρηξης των τεχνολογικών μέσων που ήταν χρήσιμα για τη διάγνωση και θεραπεία, καθώς και την αύξηση της έρευνας και της εξειδίκευσης στην ιατρική, κάτι που έτεινε όμως να απομακρύνει τον ιατρό από τον ασθενή του.

Η σχέση ιατρού – ασθενούς παρέμεινε πολύ πατερναλιστική, όχι επειδή ο γιατρός γνώριζε τον ασθενή του αρκετά καλά για να γνωρίζει τι ήταν σωστό γι’ αυτόν, αλλά επειδή ο γιατρός είχε πολύ περισσότερες γνώσεις και αποτελεσματικές θεραπείες.

Ωστόσο, αυτό οδήγησε στα ακόλουθα αποτελέσματα:

Μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ ιατρού και ασθενούς όσον αφορά την επικοινωνία.

Δυσαρέσκεια του ασθενούς κατά τις επισκέψεις στον ιατρό.

Οι ασθενείς ένιωθαν ότι οι γιατροί δεν τους άκουσαν ή δεν τους κατανοούσαν.

Μια αυξανόμενη απώλεια εμπιστοσύνης στους ιατρούς, οι οποίοι θεωρούνταν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα χρήματα και, στην περίπτωση των ερευνητών, στη φήμη.

Η εμφάνιση, σε ορισμένες κοινωνίες, ενός συμβατικού μοντέλου σχέσης ιατρού – ασθενούς.

Η ιατρική εκπαίδευση αντικατόπτριζε τις εξελίξεις στη βιοϊατρική γνώση και επικεντρωνόταν στις ασθένειες και στις ολοένα και πιο περίπλοκες τεχνικές που σχετίζονται με την πρακτική της ιατρικής.

Η δυσαρέσκεια του ασθενούς γενικά αγνοήθηκε και θεωρήθηκε άσχετη με την παροχή ιατρικής φροντίδας.

Οι γιατροί διδάσκονται πώς να κάνουν διάλογο με βάση ερωτήσεις που στοχεύουν στον εντοπισμό της νόσου ή της διαταραχής.

{module title=”Adsence article”}

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, υπήρξε έντονη απαίτηση για αλλαγή στη συμπεριφορά του ιατρού, που υποστηρίχθηκε εν μέρει από το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κίνημα για τα δικαιώματα των καταναλωτών και την ανάδειξη του ιατρικού τομέα της βιοηθικής, η οποία επέμενε στην αυτονομία του ασθενούς ως στόχο της φροντίδας.

Τα τελευταία 30 χρόνια, πολλές ιατρικές σχολές έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη αναθεώρησης των προγραμμάτων σπουδών τους για να ενσωματώσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων