Home Διοίκηση Επαναπροσδιορίστε την Αποστολή σας στην Ιατρική
Επαναπροσδιορίστε την Αποστολή σας στην Ιατρική.

Επαναπροσδιορίστε την Αποστολή σας στην Ιατρική

Όταν διαβάζετε (ή γράφετε) δημοσιεύσεις σε κάποιο blog ιατρικού ενδιαφέροντος, συνήθως σας δημιουργείται ένα αρνητικό συναίσθημα για την τρέχουσα κατάσταση στον τομέα της ιατρικής.

Αυτό είναι απολύτως κατανοητό, καθώς οι γιατροί συνήθως γράφουν για θέματα της δουλειάς τους τα οποία βιώνουν έντονα μέσα τους και θέλουν να τα βγάλουν προς τα έξω… θέματα τα οποία ορισμένες φορές επηρεάζουν μέχρι και την προσωπική τους ζωή, αλλά και την ικανότητά τους να φροντίζουν τους ασθενείς.

Σίγουρα θα έχει τύχει και σε αρκετούς από εσάς, να έχετε φτάσει πολύ κοντά στο σημείο της απογοήτευσης, εξαιτίας ορισμένων περιστατικών.

Αυτό ενδεχομένως, θα είχε ως συνέπεια ξεσπάσματος την καταγραφή αρνητικών δημοσιεύσεων, γεμάτες εκνευρισμό, ενόχληση, κ.λπ.

Ωστόσο, καλό είναι να βάζετε μια παύση στις αρνητικές σκέψεις της καθημερινότητας, προκειμένου να ηρεμήσετε, να σκεφτείτε καθαρά και να αναπολήσετε το ταξίδι σας στην ιατρική… και πιο συγκεκριμένα τους λόγους για τους οποίους επιλέξατε αυτή τη δύσκολη επαγγελματική πορεία.

Με λίγα λόγια, θα πρέπει να σκεφτείτε τους λόγους που σας έκαναν να πάρετε αυτήν την απόφαση και να γίνετε γιατρός, τις αξίες που έχει ο κλάδος για εσάς, την έμπνευση που είχατε… για να συνειδητοποιήσετε τα καθημερινά σας κίνητρα στο δύσκολο έργο που παράγετε.

Καλό θα ήταν να βρείτε λίγο ελεύθερο χρόνο και να επανεξετάσετε τους λόγους για τους οποίους επιλέξατε την ιατρική.

Συζητήστε το με συναδέλφους και ανταλλάξτε απόψεις και σκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Αρκετές φορές, οι ιδεολογίες και τα πιστεύω είναι κοινά μεταξύ ανθρώπων, και συχνά αυτό βοηθά στην αλληλοϋποστήριξη.

Άλλες φορές πάλι, οι λόγοι διαφέρουν για τον κάθε ένα, καθώς άλλοι επιλέγουν την ιατρική για επαγγελματική ανάδειξη, άλλοι για οικονομικούς λόγους, άλλοι έχουν απώτερους στόχους…

Μια καθολική παρατήρηση όμως είναι ότι σχεδόν όλοι επιλέγουν την ιατρική με έναν κοινό στόχο: να βοηθούν και να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη στους συνανθρώπους τους.

Αυτό λοιπόν που τους ωθεί να εργάζονται τόσο πολύ και τόσο σκληρά είναι, όχι μόνο τα πιστεύω τους, αλλά και η πεποίθηση ότι η σημασία της υγείας και της ευημερίας των ασθενών υπερέχει όλων.

Ωστόσο, αυτό που τους ωθεί ακόμη περισσότερο σε αυτή την επιλογή, είναι οι καθημερινές προκλήσεις και συγκινήσεις που συνδέονται με την πρακτική της ιατρικής και λειτουργούν προς όφελος των ασθενών τους.

Για άλλους όμως, οι συνθήκες αυτές των προκλήσεων και της έντονης καθημερινότητας στον ιατρικό τομέα, λειτουργούν ως εμπόδιο, με αποτέλεσμα να χάνουν τον ενθουσιασμό τους και να ασφυκτιούν, ψάχνοντας έξοδο διαφυγής από την πιεστική ρουτίνα.

Όσον αφορά τους ανθρώπους, και πιο συγκεκριμένα τους ασθενείς – πελάτες σας, θα πρέπει να συλλογιστείτε τις αλληλεπιδράσεις, αλλά και τη σχέση που έχετε μαζί τους.

Όλο αυτό το δέσιμο μεταξύ ιατρού και ασθενή – πελάτη, χτίζεται μέσα από μια αμοιβαία σχέση ειλικρίνειας, εμπιστοσύνης και μέσα από τον σεβασμό.

Η προθυμία των ασθενών – πελατών να εμπιστεύονται θέματα, προβλήματα και σκέψεις, είναι μερικές φορές εντυπωσιακή, καθώς έτσι, επιβεβαιώνεται η δύναμη και η σημασία αυτής της σχέσης.

Κυρίως, επειδή πρόκειται για μια ανταλλαγή πληροφοριών τις οποίες δεν μοιράζονται ούτε με τους συνεργάτες τους, αλλά ούτε και με τους συγγενείς τους.

Αυτό που προκύπτει από αυτές τις αλληλεπιδράσεις, είναι μια πηγή μεγάλης προσωπικής ικανοποίησης και αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι γιατροί επιλέγουν αυτό το επάγγελμα.

Μάλιστα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι πολλοί γιατροί που δουλεύουν σε ιατρικά κέντρα ή νοσοκομεία θεωρούν πως αν μπορούσαν απλώς να ασχολούνται με την φροντίδα των ασθενών τους, χωρίς τις διοικητικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα ήταν πολύ περισσότερο ικανοποιημένοι από την επαγγελματική τους ζωή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία στο γεγονός ότι το καθημερινό σας έργο, ως ιατροί, μερικές φορές είναι εξαντλητικό, όχι μόνο σωματικά, αλλά και συναισθηματικά και μερικές φορές ηθικά.

Και με το να αναλογιστείτε με αρνητικό τρόπο τους λόγους για τους οποίους κάνετε ό,τι κάνετε, σίγουρα δεν θα λύσει τίποτα και προπάντων, δεν θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τα πραγματικά προβλήματα και τις προκλήσεις της ιατρικής σήμερα, αλλά ούτε και θα μειώσετε τα ποσοστά δυσαρέσκειας ή εξάντλησης που αισθάνεστε.

Το να αξιοποιήσετε χρόνο προκειμένου να προβληματιστείτε για την προσωπική σας αποστολή στον τομέα της ιατρικής, μπορεί να σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε το έργο σας και να διατηρήσετε μια λογική προοπτική, με τα κατάλληλα κίνητρα, προκειμένου να αντεπεξέλθετε στα ιατρικά σας καθήκοντα.

Η ουσία είναι πως, το να είστε γιατρός αποτελεί από μόνο του ένα σπάνιο προνόμιο και η ιατρική, εξακολουθεί να παραμένει ως ένα από τα πιο ανθρώπινα επαγγέλματα.

 

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων