Home Μάρκετινγκ Οι 5 «Καλύτερες» Πρακτικές Μάρκετινγκ Περιεχομένου για να Αγνοήσετε
Οι 5 «Καλύτερες» Πρακτικές Μάρκετινγκ Περιεχομένου για να Αγνοήσετε

Οι 5 «Καλύτερες» Πρακτικές Μάρκετινγκ Περιεχομένου για να Αγνοήσετε

Το διαδικτυακό online marketing είναι κάτι που συζητιέται εδώ και αρκετά χρόνια και πλέον όπως κάθε τι ψηφιακό έχει περάσει σε στάδιο ωρίμανσης και περιλαμβάνει πολλά διαφημιστικά τεχνάσματα.

Έχει έρθει όμως η ώρα να αρχίσουμε να αγνοούμε μερικές από τις «καλύτερες» πρακτικές που έχουν συγκεντρωθεί με τα χρόνια και να έρθει στο φως η μια και μοναδική «καλύτερη πρακτική» που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας.

Ας δούμε τις πέντε πρακτικές που πρέπει να αποφύγετε:

1. Πρέπει να Παράγετε Περισσότερο Περιεχόμενο

Πρόσφατα διεξήχθη μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 70% των στελεχών μάρκετινγκ σχεδιάζει να παράγει περισσότερο περιεχόμενο μέσα στο 2015 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Και γιατί παράγουν περισσότερο περιεχόμενο;

Επειδή θεωρούν ότι όσο πιο πολύ τόσο το καλύτερο.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα του Aberdeen Group οι περισσότεροι υπεύθυνοι μάρκετινγκ νιώθουν ότι δεν παράγουν επαρκές περιεχόμενο.

Έχουν διαβάσει όλα τα στατιστικά στοιχεία και γνωρίζουν ότι οι ηγέτες του χώρου έχουν 7 φορές μεγαλύτερη ροή σε σχέση με τους άλλους.

Η στρατηγική τους λοιπόν περιστρέφεται γύρω από τη συνεχή αύξηση του περιεχομένου.

Και ακόμα και αξιόπιστες πηγές όπως το Harvard Business Review επιμένουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ίσως όμως να μην πρέπει να επιμένουμε σε περισσότερο περιεχόμενο, γιατί μπορεί να παράγουμε ήδη επαρκές περιεχόμενο ή ίσως δεν παράγουμε το σωστό είδος περιεχομένου ή ίσως δεν παράγεται περιεχόμενο στο σωστό μέρος ή ίσως η αύξηση του περιεχομένου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική προσπάθεια μάρκετινγκ.

Ή μήπως θα δημιουργούσαμε πιο ποιοτικό περιεχόμενο εάν μειώναμε την ποσότητα;

Η απάντηση διαφέρει ανά περίπτωση.

Το πολύ περιεχόμενο δεν είναι απαραίτητα καλό.

Πρέπει να αποφασίσετε αν παράγετε ικανοποιητικό περιεχόμενο μαθαίνοντας καλύτερα τον ασθενή- πελάτη σας και τις ανάγκες του.

2. Πρέπει να Δημιουργήσετε ένα Βlog

Στο μυαλό των περισσοτέρων το marketing περιεχομένου ισούται με ένα blog.

Και σίγουρα τα blog είναι εξαιρετικά και όντως είναι ένας τρόπος για να κάνετε μάρκετινγκ περιεχομένου και να μοιραστείτε τις ιατρικές σας γνώσεις με τους ασθενείς.

Δεν είναι όμως ο μόνος τρόπος και ίσως δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για εσάς ή το ιατρείο σας.

Το πρόβλημα με το να ξεκινήσετε ένα blog είναι διπλό.

Αφενός ίσως δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε το κοινό σας , γιατί πολύ απλά μπορεί να μην διαβάζει blogs.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι συχνά αποτρέπει μια επιχείρηση από το να ασχοληθεί με εναλλακτικές μορφές περιεχομένου που μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές.

Ένα blog αποσπά ενέργεια και πόρους από άλλες προσπάθειες.

Αν απομακρυνθείτε από την ιδέα ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχετε ένα blog ίσως βρείτε και άλλους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αυξήσετε το περιεχόμενό σας και άρα να βελτιώσετε την φήμη σας.

Μάρκετινγκ Περιεχομένου

3. Το Μάρκετινγκ Περιεχομένου Έχει Υψηλό Κόστος

Ένας ακόμη φραγμός στο μάρκετινγκ περιεχομένου μπορεί να είναι το αισθητό κόστος που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση για όσους δεν έχουν ικανοποιητικό budget.

Υπάρχουν όμως τρόποι για να ξεπεραστεί κάτι τέτοιο και να έχετε αποτέλεσμα.

Πώς θα γίνει αυτό;

Παράγοντας περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας διαδικτυακές καμπάνιες, κ.λπ. το κόστος μπορεί να πέσει πολύ, και να γίνει πιο χαμηλό και από ότι περιμένετε.

4. Πρέπει να Ανεβάζετε Μικρά Άρθρα

Είναι μια συμβουλή ευρέως διαδεδομένη.

Αλλά ίσως να μην είναι αλήθεια τελικά, γιατί σύμφωνα με δημοσίευμα στο SerpIQ o μέσος όρος λέξεων των 10 κορυφαίων αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης αγγίζει τις 2000 λέξεις.

Και επίσης η κοινή λογική βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης (SEO) υπαγορεύει ότι θα πρέπει να γράφετε περισσότερο αν θέλετε να ανέβετε στα αποτελέσματα της μηχανής.

Προκειμένου όμως να κάνετε μια ανάρτηση σε ένα blog που θα αναλύει ένα θέμα σε βάθος δεν πρέπει να μετράτε λέξεις και να βάζετε περιορισμούς.

Από την άλλη μεριά η τάση είναι το μειωμένο μέγεθος και ισχύει ότι οι αναγνώστες προτιμούν άρθρα που δεν ξεπερνούν τις 400 λέξεις.

Ο κανόνας είναι να μην κρατάτε τα κείμενά σας μικρά, αλλά ούτε να νιώθετε ότι οι 2000 λέξεις είναι το μίνιμουμ.

Το θέμα δεν είναι μόνο το μήκος αλλά τα καλογραμμένα κείμενα που σας εμπλέκουν με το κοινό σας με τον κατάλληλο τρόπο.

5. Πρέπει να Τραβήξετε την Προσοχή από τον Τίτλο

Οι «πιασάρικοι» τίτλοι είναι σημαντικοί για πολλούς λόγους, αλλά βέβαια δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε ένα άρθρο.

Οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ περιεχομένου εκθειάζουν τις αρετές των τίτλων και ασχολούνται με το πόσα δευτερόλεπτα χρειάζεται ένας χρήστης για να τον διαβάσει και να αποφασίσει εάν θέλει να διαβάσει το άρθρο.

Νομίζουμε ότι ή θα κερδίσουμε την προσοχή τους από την αρχή ή αλλιώς το κείμενο είναι καμένο χαρτί.

Παρόλα αυτά 8 στους 10 ανθρώπους θα διαβάσουν τους τίτλους, αλλά μόνο δύο στους 10 θα διαβάσουν το υπόλοιπο άρθρο.

Και αυτό δεν αλλάζει.

Το 20% όμως που διαβάζει το άρθρο είναι ο ασθενής πελάτης που θέλετε να προσελκύσετε.

Το κλειδί λοιπόν είναι να κάνετε όσο καλύτερους τίτλους μπορείτε και στη συνέχεια να εστιάσετε στο να παράγετε ένα καλό άρθρο.

Τελικά το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε το κοινό σας.

Ποιον προσπαθείτε να προσεγγίσετε;

Τι τους ενδιαφέρει;

Τι θέλουν να ανακαλύψουν;

Ο τρόπος, η φόρμα, η συχνότητα, το στυλ, η προσέγγιση, η δομή, οι εικόνες, όλα πρέπει να καθορίζονται από το κοινό σας και τους δυνητικούς ασθενείς – πελάτες σας.

Αυτή είναι η μόνη «καλύτερη πρακτική».

Αντώνης Σακάλογλου, Σύμβουλος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, PhD
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ
www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων