Home Τεχνολογία - Λογισμικό Πως οι Καινοτομίες στην Τεχνολογία Επηρεάζουν την Πρακτική στο Ιατρείο σας
teal stethoscope on wooden table 3758748

Πως οι Καινοτομίες στην Τεχνολογία Επηρεάζουν την Πρακτική στο Ιατρείο σας

Οι νέες τεχνολογίες εξελίσσονται συνεχώς και δεν αφήνουν καθόλου ανεπηρέαστη τον τομέα της υγείας.

Πιθανότητα θα έχετε ήδη πλημμυρίσει από νέα ηλεκτρονικά εργαλεία επικοινωνίας για την υγεία και να πιστεύετε ότι είναι αρκετά.

Και όμως!

Όλο και περισσότερα νέα τεχνολογικά εργαλεία στο χώρο της υγείας είναι σε εξέλιξη και σας βοηθούν να κερδίστε χρόνο για τους ασθενείς σας αλλά και να επικοινωνήστε μαζί τους πιο συχνά και πιο αποδοτικά.

Ζούμε όλο και περισσότερο σε έναν στον κόσμο που λέγεται «Διαδίκτυο»!

Μιλώντας για «τεχνολογίες», μιλάμε περισσότερο για εξοπλισμό απ’ ότι για λογισμικό, όπως συσκευές, οθόνες, διακομιστές, βάσεις δεδομένων, αλγόριθμους και τη δομή αυτών σε διαφορετικές πλατφόρμες.

Ποιες από αυτές τις νέες τεχνολογίες θα έχουν αντίκτυπο στο ιατρείο σας και ποιες ίσως να εξαφανιστούν;

Τεχνολογίες που είναι εδώ ή σχεδόν εδώ

Πρόκειται για τεχνολογίες που έχουν αρχίσει ήδη να χρησιμοποιούνται.

Μπορεί προς το παρόν να μην είναι αρκετά γνωστές, αλλά σύντομα θα αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς σας.

Τηλεϊατρική

Η Αμερικανική Ένωση Τηλεϊατρικής ορίζει την τηλεϊατρική ως “τη χρήση ιατρικών πληροφοριών που ανταλλάσσονται από το ένα σημείο στο άλλο μέσω ηλεκτρονικών επικοινωνιών για τη βελτίωση της κλινικής υγείας του ασθενούς”.

Αφορά την εξ’ αποστάσεως διάγνωση και θεραπεία ασθενών.

Ένα παράδειγμα είναι όταν ο γιατρός χρησιμοποιεί βίντεο και φωνητικές λειτουργίες μέσω ενός smartphone για να μιλήσει με έναν ασθενή που βρίσκεται μακριά του.

Η τεχνολογία μπορεί να υπάρχει, αλλά είναι απαραίτητη μια βασική οργάνωση και ασφάλεια πριν τη χρήση της.

Απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενούς (RPM)

Το RPM ( Remote Patient Monitoring) συχνά αναφέρεται στην τηλεϊατρική υπό τον όρο “εικονική υγεία”.

Το RPM χρησιμοποιεί αισθητήρες, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στον ασθενή για την εξ’ αποστάσεως παρακολούθησή του.

Ως παραδείγματα, έχουμε συσκευές που φοριούνται στον θώρακα, οι οποίες αισθάνονται τη συσσώρευση υγρών σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, κρεβάτια που ανιχνεύουν την πίεση και υποδεικνύουν τη μετακίνηση του ασθενούς για την αποφυγή πληγών, και επιδέσμους που προβλέπουν επικείμενες λοιμώξεις από πληγές.

“Διαδίκτυο Πραγμάτων”

Ο όρος αυτός αναφέρεται στη δικτύωση έξυπνων συσκευών.

Αυτές οι συσκευές συλλέγουν και μεταδίδουν δεδομένα σε ένα κεντρικό σύστημα που περιλαμβάνει ιατρικό υλικό.

Ως παραδείγματα έχουμε, ψηφιακά πιεσόμετρα αίματος και οθόνες μέτρησης του σακχάρου που μεταδίδουν πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου για χρήση σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες υγείας.

Δεδομένα υγείας των ασθενών

Τα δεδομένα ασθενών που προκύπτουν από αυτές τις συσκευές, όπως λήψεις δεδομένων από φορητές συσκευές, συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας, οθόνες και εφαρμογές, προς το παρόν, οι γιατροί τα χρησιμοποιούν ελάχιστα καθώς είναι ογκώδεις πληροφορίες και δεν έχουν χρόνο να τις επεξεργαστούν..

Τεχνολογίες για τα επόμενα 2 χρόνια

Ερευνητές και εταιρείες εργάζονται σκληρά για μια σειρά νέων τεχνολογιών.

Τεχνητή νοημοσύνη (AI)

Το AI περιλαμβάνει επεξεργασία της φυσικής γλώσσας, μηχανική όραση και μηχανική μάθηση.

Αυτός ο τύπος λογισμικού είναι όλο και περισσότερο ικανός να εκτελεί πράξεις που είχαν προηγουμένως αποδοθεί μόνο στους ανθρώπους, όπως η κατανόηση της φωνής και του κειμένου, η ανεξάρτητη εκμάθηση νέων καθηκόντων και η επίλυση προβλημάτων.

Προγνωστική ανάλυση

Η πρόβλεψη των αναλύσεων αναφέρεται στο λογισμικό που χρησιμοποιούν και οι επιχειρήσεις για να αναλύσουν τις τάσεις και να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον.

Σκεφτείτε τους κλινικούς κανόνες πρόβλεψης, όπως η βαθμολογία θρομβόλυσης στο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σιγά σιγά θα αρχίσουν να γίνονται προβλέψεις σχετικά με την πιθανότητα επανεισαγωγής ενός ασθενούς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή τον τρόπο με τον οποίο η αρτηριακή πίεση ενός ασθενούς μπορεί να ανταποκριθεί σε έναν αναστολέα του μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης.

Ομοίως, ενδέχεται να λάβετε ειδοποίηση σχετικά με έναν ασθενή ο οποίος αναμένεται να απαιτήσει εισαγωγή σε εντατική θεραπεία τις επόμενες 36 ώρες.

Και ενώ οι γιατροί συχνά έχουν πλήρη εικόνα για την κατάσταση των ασθενών τους, οι ασθενείς δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον γιατρό τους ανά πάσα στιγμή.

Οι προγνωστικές αναλύσεις παρέχουν πληροφορίες για τους γιατρούς κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα σαββατοκύριακα.

Τεχνολογίες για τα επόμενα 5-10 χρόνια

Για πολλές από τις ενδιαφέρουσες και δυνητικά εναλλακτικές τεχνολογίες θα περάσουν τουλάχιστον 5-10 χρόνια πριν την υιοθέτησή τους στην υγειονομική περίθαλψη.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι το blockchain θα είναι τόσο επαναστατικό όσο το ίδιο το Διαδίκτυο.

Η ασφαλής δομή δεδομένων αυτής της τεχνολογίας επιτρέπει τη διεξαγωγή κάθε είδους συναλλαγών χωρίς αξιόπιστη εξουσιοδότηση – όπως μια τράπεζα ή μια ασφαλιστική εταιρεία – που εξυπηρετεί ως μεσάζων, επιτρέποντας σε δύο άτομα να εμπιστεύονται το ένα το άλλο χωρίς ποτέ να συναντηθούν.

Η πιο επιτυχημένη χρήση της τεχνολογίας blockchain είναι το Bitcoin.

Πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα.

Πιθανές χρήσεις στην ιατρική περιλαμβάνουν την ανακάλυψη φαρμάκων, την ταυτοποίηση των ασθενών, την απλοποίηση των ασφαλιστικών απαιτήσεων και τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν από τον ασθενή.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η τεχνολογία blockchain θα καταστήσει τελικά δυνατή την παγκόσμια δια-λειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών συστημάτων δεδομένων για την υγειονομική περίθαλψη.laptop near teal stethoscope in wooden table 3758756Αυξημένη πραγματικότητα (AR)

Το AR συγκεντρώνει ψηφιακές εικόνες ή ήχους, και επιπλέον πληροφορίες, στον πραγματικό κόσμο.

Για πολλά χρόνια, η AR είχε χρησιμοποιηθεί στην ιατρική εκπαίδευση με τη διαστρωμάτωση κειμένου πάνω στις ανατομικές δομές.

Οι μελλοντικές χρήσεις του AR μπορεί να περιλαμβάνουν ζωτικά σήματα κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής ανακοπής, αναγνώριση προσώπου για ταυτοποίηση ασθενούς σε μια αίθουσα αναμονής και σάρωση περιβάλλοντος για να εντοπίσετε το τελευταίο ζευγάρι γάντια μεγέθους εννέα σε ένα δωμάτιο αποθέματος.

Εικονική πραγματικότητα (VR)

Το VR βυθίζει τον χρήστη σε έναν προσομοιωμένο κόσμο.

Σε μια επανάληψη, που ονομάζεται «διαφοροποιητική θεραπεία», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα θύματα με εγκαύματα αισθάνονται λιγότερη δυσφορία κατά τη διάρκεια των αλλαγών επίδεσης, που έχουν επιβεβαιωθεί από τη λειτουργική απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία, όταν τοποθετούνται ουσιαστικά σε έναν κόσμο πάγου και χιονιού.

Μερικοί ψυχολόγοι χρησιμοποιούν προσομοιωμένους βράχους ή κατσαρίδες για τη θεραπεία ασθενών με φοβίες.

Τα Όρια Τεχνολογίας

Βεβαίως, σχεδόν όλες από τις παραπάνω τεχνολογίες έχουν μειονεκτήματα.

Η τηλεϊατρική μπορεί να αυξήσει την πρόσβαση στους κλινικούς ιατρούς, αλλά τι συμβαίνει όταν ο ασθενής με τάσεις αυτοκτονίας δεν έχει φυσική παρουσία στο γραφείο του ψυχιάτρου;

Μια συσκευή απομακρυσμένης παρακολούθησης ενδέχεται να παρουσιάσει βλάβη της μπαταρίας και να μην υπάρχουν αλλαγές στην κατάσταση του ασθενούς.

Οι παλαιότερες εκδόσεις των αντλιών ινσουλίνης ή των καρδιακών βηματοδοτών μπορούν να αλλοιωθούν και οι ρυθμίσεις τους να αλλάξουν, με πιθανώς θανατηφόρα αποτελέσματα, ενώ οι αδυναμίες του λογισμικού ενδέχεται να επιτρέψουν τη διαρροή προσωπικών δεδομένων.

Η δημιουργία μιας νέας τεχνολογίας είναι το εύκολο μέρος σε σύγκριση με τη κλασική διαδικασία με την οποία ανακαλύπτεται, συζητείται, επιλέγεται, αγοράζεται, παρουσιάζεται, διδάσκεται, δοκιμάζεται, παρουσιάζει προβλήματα, εκτυλίσσεται, αποθηκεύεται, αντικαθίσταται και κλιμακώνεται.

Όπως η ανθρώπινη ανάπτυξη, κάθε αναδυόμενη τεχνολογία έχει μια φυσική ιστορία γένεσης, ανάπτυξης και ωριμότητας.

Ο καθένας υπόκειται σε επιρροές από ένα περίπλοκο οικοσύστημα ενδιαφερομένων που περιλαμβάνει ασθενείς, γιατρούς, κυβερνητικούς κανονισμούς και νόμους.

Καθώς συμβαίνουν μετατοπίσεις, η τροχιά κάθε τεχνολογίας θα μετατοπιστεί.

Αλλά οι τεχνολογίες που συζητήθηκαν πιθανότατα θα αντέξουν και θα γίνουν πιο εκλεπτυσμένες και χρήσιμες για την άσκηση των κλινικών ιατρών.

www.MedicalManage.gr 

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων