Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι ιατροί επενδύουν στη δημιουργία ιστοσελίδων και την ενημερώνουν με άρθρα, αποκτούν σελίδα στο facebook, όπου συνομιλούν με δυνητικούς ασθενείς-πελάτες τους, ενώ κάποιοι άλλοι διατηρούν κάποιο blog όπου μοιράζονται με το κοινό σκέψεις και συναισθήματα, «αποκαλύπτοντας» έτσι μια άλλη πλευρά της προσωπικότητάς τους.
Το κύριο ερώτημα που γεννάται είναι γιατί ένας επιστήμονας να ασχοληθεί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο;
Γιατί ένας ιατρός να κατασκευάσει μια ιστοσελίδα;
Καταρχάς πρόκειται για έναν χώρο πληροφόρησης των ασθενών.
Εκεί μπορείτε να δημοσιεύετε τα δικά σας άρθρα ή να αντλείτε πληροφορίες και να αναδημοσιεύετε κείμενα από ιατρικές ιστοσελίδες που θεωρείτε αξιόπιστες.
Καμιά φορά το ευρύ κοινό έχει δυσκολία στο να βρεθεί στην κατάλληλη πηγή πληροφόρησης, λόγω της μεγάλης προσφοράς στο διαδίκτυο.
Ο ρόλος σας λοιπόν είναι ανεκτίμητης αξίας.
Μπορείτε να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο τον συμβουλευτικό σας ρόλο, παραπέμποντας τον ασθενή –πελάτη σας σε μια ηλεκτρονική σελίδα, όπου θα του δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθεί αξιόπιστα για την πάθησή του ή το πρόβλημα υγείας του.
Φυσικά, εκεί μπορείτε να δημοσιεύετε και πρακτικές πληροφορίες, όπως είναι το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου σας, ενδιαφέρουσες επιστημονικές διαλέξεις με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό ακόμη και οι εφημερίες φαρμακείων, ή νοσοκομείων, κ.λπ.
Κάποιες ιστοσελίδες δίνουν τη δυνατότητα στον ασθενή –πελάτη να κλείσει ακόμα και ραντεβού με τον ιατρό on line, μέσω της εγκατάστασης μιας σχετικής εφαρμογής.
Τι τεχνικές γνώσεις απαιτούνται για να φτιαχτεί ένα site;
Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι είστε έτοιμος να κάνετε ένα ακόμα βήμα και παράλληλα με την άσκηση του λειτουργήματός σας να διεισδύσετε στο διαδίκτυο.
Στις μέρες μας μπορεί ο καθένας να φτιάξει ένα site πολύ απλά, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις.
Εάν ξέρετε να δημιουργείτε ένα έγγραφο στο Word, τότε μπορείτε να διαχειριστείτε και μια ιστοσελίδα.
Φυσικά, θα πρέπει να αγαπάτε την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες.
Θα πρέπει όμως να λάβετε υπόψη σας ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα και να απαιτεί την ενασχόλησή σας, ακόμα και σε καθημερινή βάση.
Άρα η ερώτηση που πρέπει να θέσετε είναι αν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο.
Βέβαια μπορείτε να απευθυνθείτε και σε έναν φοιτητή της ιατρικής που με ελάχιστο κόστος μπορεί να τροφοδοτεί το site με άρθρα αντίστοιχα της ειδικότητάς σας .
Πάντως, μια πιο γρήγορη λύση είναι η δημιουργία ενός blog ή ενός site πάνω στις έτοιμες φόρμες που παρέχονται, γιατί η διαχείρισή τους γίνεται σχεδόν αυτόματα και το κόστος δημιουργίας τους είναι πολύ χαμηλό.
Ιστοσελίδα, blog, σελίδα στο facebook ή λογαριασμός στο Twitter;
Όλα εξαρτώνται από το τι θέλετε να κάνετε.
Πολλοί ιατροί διατηρούν πολύ ενδιαφέροντα blog που μιλάνε για τα συναισθήματά τους ή την ψυχολογική τους κατάσταση.
Και αυτή η μορφή επικοινωνίας είναι εξίσου σημαντική με την πληροφόρηση και την καθοδήγηση των ασθενών.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter.
Πολλοί συνάδελφοί σας το χρησιμοποιούν για να συνομιλήσουν μεταξύ τους και να βρίσκονται σε επαφή με την ιατρική κοινότητα.
Συνεπώς το τι τελικά θα επιλέξετε σχετίζεται με το τι ακριβώς θέλετε να κάνετε και ποιο από τα μέσα αυτά σας φαίνεται πιο οικείο.
Τι πρέπει να δημοσιεύει ένας ιατρός στο διαδίκτυο;
Θα πρέπει ασφαλώς να σέβεστε την ιατρική δεοντολογία, να διαφυλάσσετε τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών με κάθε τρόπο και τέλος να μην επιτρέπετε οποιαδήποτε εμπορική προσέγγιση που θα αποσκοπεί στο κέρδος.
Με βάση αυτούς τους βασικούς κανόνες είναι στο χέρι σας να καθορίσετε καταρχάς που θα προσανατολιστείτε, αν δηλαδή η παρουσία σας στο διαδίκτυο θα αποσκοπεί περισσότερο στην ενημέρωση του κοινού με ενημερωτική αρθρογραφία ή αν θέλετε να έχετε μια πιο διαδραστική παρουσία χρησιμοποιώντας κάποιο/α μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ιατροί τελικά πόσο παρόντες πρέπει να είναι στο διαδίκτυο;
Σίγουρα, η παρουσία των ιατρών δεν είναι ακόμα έντονη στο διαδίκτυο.
Υπάρχουν πολλά forum, όπου συνομιλούν οι ασθενείς και ανταλλάσουν απόψεις, αλλά οι ιατροί δεν συμμετέχουν ακόμα τόσο ενεργά.
Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν πολύ χρήσιμο γιατί ο ιατρός έχει τις γνώσεις και τον τρόπο να μεταδώσει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για την υγεία, να συνομιλήσει με τους ασθενείς και να δώσει τη σωστή καθοδήγηση.
Δικτυωθείτε λοιπόν και καλλιεργείστε τη σχέση σας με τους ασθενείς-πελάτες μέσω νέων δίαυλων επικοινωνίας.
Αντώνης Σακάλογλου, Σύμβουλος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, PhD
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ
www.MedicalManage.gr